Blog 2 : Ik vertrek 1.0

In 2014 waren we waren op zoek naar een klus-huis met genoeg tuin om een natuurproject voor kinderen te beginnen. Het huis hadden we gevonden met 60m2 vervallen kippenhok en 1000m2 grond. De vergunning voor het natuurproject kregen we niet rond, maar niet getreurd. Wie ons langer kent weet dat we vol plannen zijn en niet stil zitten, dus kreeg een oude droom een nieuw jasje. Vijftien jaar terug waren we naar Spanje vertrokken om een wandelhotel over te nemen. Die droom strandde in de onderhandelingsfase. Achteraf zijn we daar erg blij om. Nu kwam de vraag wat moeten we met 60m2 kippenhokken…platgooien en een klassieke stolpschuur bouwen en starten met Bed and Breakfast Floris V in Kortenhoef!

Arno had eind 2015 zijn baan opgezegd om zich volledige te kunnen storten op de bouw. Naast het papierwerk bij de gemeente begonnen we met het slopen van de kippenhokken achterop het perceel en het ganzenhok aan de weg. Het slopen van het ganzenhok had wel een sentimentele waarde, want we hadden “het huis met de ganzen” gekocht. Alleen wij wilden én geen ganzen én we hadden parkeerruimte nodig voor de B&B gasten. Met de sloop van het ganzenhok konden we samen met Flappie Sander en broerlief Reinoud, De Bomenman, beginnen met het slaan van een damwand voor het pad naar de B&B.

Negen maanden na het indien van de vergunning konden we eindelijk starten met de bouw. De globale lijnen van het gebouw hadden we neergezet en zo konden we ook beginnen met het uitgraven voor de fundering en het leggen van het riool. We doen het meeste zelf om zo kosten te bespraken, dus kruiwagens vol hebben we verplaatst en daarmee onze laag gelegen tuin opgehoogd. Weg kantoorhandjes, lang leve het eelt! Het gebouw werd in drie dagen casco, zonder dakpannen, neergezet. Wij hebben dankzij onze lieve buren de oude dakpannen van hun boerderij op het gebouw van de bed & breakfast gelegd. Twee afzonderlijke lodges met ieder een eigen badkamer werden geboren door het plaatsen van een scheidingswand in de grote kale ruimte van 54m2. Daarna konden we starten met de binnen werkzaamheden. We concentreerden ons eerst op 1 huisje zodat de cashflow weer een beetje op orde zou komen.

Na de lancering van de website kregen we in mei de eerste aanvraag binnen. “Redden jullie het redden om in juli ons als proefslapers te ontvangen?” Nog 1,5 maand klussen, dat moet lukken dachten we naïef. Het leek zo het scenario van het tv-programma ‘Ik vertrek’.…helaas lukte het niet om de eerste lodge af te krijgen, dus moesten we deze proefslapers als nog afzeggen.

Tijdens het klussen kwam er een auto op het pad. Of ze onze B&B kunnen huren voor de eerste schoolweek na de zomervakantie. De reden van dit verzoek was erg leuk. Deze mensen verhuren hun eigen huis voor opnames van een tv-programma en moeten daarom andere woonruimte hebben. Natuurlijk hebben we ja gezegd! Onze kinderen hebben zomervakantie en wij klussen 7 dagen in de week door, afgewisseld met hier en daar een frisse duik in het zwembad. De dag naderde nu onze eerste proefslapers zouden komen. ‘Ik vertrek’-sfeer deel 2. Kleine greep uit de laatste week: de vloer die in de lijnolie zit wil niet drogen, de badkamer moet nog af, de afdek latjes enzovoort. Maar met heel hard werken en veel hulp, redden we het net. Op de dag van aankomst nog snel even naar de bouwmarkt voor een brandblusser, nog even snel het brandalarm ophangen en er komen kinderen logeren, dus voor de zekerheid een veiligheidsnet voor het trappengat. Als de gasten het pad oprijden, zijn we moe, zeer voldaan en trots dat we het gered hebben.